Petition AUR for free elections - False or genuine signatures?
Analizam situatia petitiei AUR, care a venit ca raspuns la decizia CCR din 6 decembrie 2024, prin care au invalidat peste 9.000.000 de voturi valabil exprimate
Inainte sa discutam despre petitia AUR, cred ca e important sa analizam sirul de evenimente care a dus pana acum, foarte sumar si succint.
Pe 24 noiembrie 2024, in timpul primului tur al scrutinului prezidential din Romania, castigatorii primului tur au fost CALIN GEORGESCU, cu aproximativ 2.1 milioane de voturi, si ELENA-VALERICA LASCONI, cu 1.77 milioane de voturi.
Rezultatele primului tur au socat, candidatul CALIN GEORGESCU nefiind un politician cunoscut, iar rezultatele acestui soc au fost consemnate si de CSAT, care arata ca cautarile in zilele urmatoare au crescut semnificativ, si de rapoartele Google Trends:
Aceasta crestere semnificativa, in opinia noastra complet organica si determinata de cautarea alegatorilor confuzi de castigul unui candidat no-name in politica romaneasca, a fost mentionata ca fiind artificiala in raportul MAI oferit in sedinta CSAT.
Putem insa vedea ca lumea chiar a cautat Calin Georgescu peste tot pe social media / pe Google, probabil si pe ChatGPT, tocmai pentru a se informa cu privire la acest rezultat dificil de crezut al scrutinului.
Implicit, presa s-a auto-sesizat cu privire la viralitatea acestuia, si a inceput sa "il sape" pe Calin Georgescu, pentru a putea informa publicul cu privire la opiniile acestuia.
Dat fiind fascinatia candidatului cu anumite persoane legionare, lideri autoritari din tari straine, precum si idei care nu au o fezabilitate reala (nationalizare, dezvoltarea "Industriei Calului", iesirea din NATO si UE ca solutie pentru saracia Romaniei), presa a inceput sa il sanctioneze sever in prime-time, afisand bucati din continutul acestuia in care are derapaje.
Teama generata de derapajele acestuia, si potentialul castig a unui candidat cu pareri laudative la adresa lui Corneliu Zelea Codreanu (Capitanul), Maresalul Ion Antonescu, Vladimir Putin a generat astfel reactii dure din partea societatii civile.
Mai mult, presa a inceput sa popularizeze ideea ca Calin Georgescu este de fapt un candidat care a obtinut voturile din prisma sprijinului unui actor statal, care ar fi utilizat boti pentru a ii spriji campania.
La 4 decembrie, un numar mare de asociatii non-profit reputabile au solicitat desecretizarea notelor de informare a CNAS, aspect ce s-a si intamplat.
Presedintele Romaniei, Klaus Werner Iohannis, a reactionat, si astfel a desecretizat rapoartele CNAS (n.r: care nu ofera claritate, ci maxim un temei de incepere a urmaririi penale cu privire la anumite fapte problematice), care au generat soc si groaza in societatea romaneasca.
In urma socului, CCR, ulterior confirmarii primului tur al alegerilor, a ales totusi anularea acestuia, intrucat cantitatea de petitii primite era semnificativ.
Motivarea nu a fost una fundamentata in baza regulilor procedurale la care era supusa CCR, si a fost o hotarare cu caracter mai degraba politic. Totusi, nu putem spune ca ar fi prima decizie CCR de acest fel.
Opiniile juridice din partea profesionistilor par sa fie multiple, de la faptul ca votul a fost obtinut prin dol (inselaciune) fapt ce atrage nulitatea votului (dar totusi, propaganda electorala nu tot dol este?), au acuzat riscurile implicarii statului rus, precum si alte fapte similare.
Ne vom retine din a analiza solutia momentan. Totusi, ea a determinat partidul AUR in a lansa https://alegerilibere.ro/, o platforma prin care se solicita pornirea de alegeri libere.
La aceasta ora, petitia este oprita, probabil ulterior promovarii unor actiuni de perturbare a functionarii platformei de semnare a petitiei, de catre diverse persoane de pe r/programare:
Ca raspuns la instigarea la comiteri de infractiuni pe Reddit, George Simion, presedintele partidului AUR a postat un story prin care ameninta cu depunerea de plangeri penale, pentru a sanctiona aceste fapte:
De la lansarea petitiei, aceasta a fost supusa criticii, pentru ca aplicatia web a fost construita prost, si s-a suspectat ca petitia ar fi fost falsa, iar semnaturile ar fi fictive.
Este numarul de semnaturi de pe platforma AUR fals?
De la 21:14, pe 08.12.2024, am procedat la analiza datelor, la solicitarea unor fosti colegi observatori la Funky Citizens, cu scopul de a identifica daca discutam sau nu de o petitie cu "semnaturi false".
Program utilizat pentru descarcarea datelor
Rezultatele analizei
Putem vedea faptul ca desi exista spike-uri de semnaturi, inainte de 08.12.2024, semnaturile false erau ulterior eliminate.
Mai mult, anumite spike-uri sunt naturale, ca rezultat a videoclipurilor si live-urilor lui George Simion, prezenta la RealitateaTV, etc.
Fluctuatiile noapte-zi sunt naturale si specifice unei petitii reale, care este virala, pentru ca rezoneaza cu multi romani.
Sunt intr-adevar niste anomalii, anomalii care par fie cauzate de adaugarea de date de catre Reditorii de pe r/programare, care au vrut sa il sanctioneze pe Simion pentru ca este extremist si face astfel de petitii.
Un alt exemplu, de ieri seara, fara data corecta dar care dovedeste ca exista fluctuatii naturale de la minut la minut in numarul de semnaturi.
Concluzii - Petitie reala sau fake?
Da, petitia este reala. Cu exceptia situatiilor de justitiarism din partea unor persoane care considera AUR ca fiind extremlisti / oameni de rea credinta / hoti / rusofili / oamenii rusilor, care au bagat boti tocmai pentru a invalida petitia, nu am vazut pana acum situatii care nu pot fi explicate prin motive mai inocente.
Astept ca AUR sa invalideze semnaturile fictive. Ar fi fost de dorit sa se implementeze un sistem de Captcha, precum si un posthog care sa monitorizeze efectiv introducerea de date, si sa ofere inregistrari a sesiunii utilizatorilor, pentru a proba ca sunt oameni.
N.R:
Oricat de mult nu ne place un candidat, nu este ok sa facem justitia cu propriile maini (in speta cu pumnul), comitand infractiuni. Strategie de PR sau nu, cred ca oamenii trebuie lasati sa isi expuna punctul de vedere.
Exista oameni legitim suparati de decizia de la CCR si care au dorit sa adere la petitie.
Opinii Contrare - Analiza lui Robert Takacs
O opinie prin care de fapt, petitia AUR este una ilegitima, unde semnaturile sunt false, poate fi regasita aici:
Intrebari si raspunsuri:
De ce a inceput petitia deja cu 100.000 de semnaturi?
Primul entry in Wayback Machine, din 7 decembrie, la 12:26, nu avea un counter pentru numarul de semnaturi. Implicit, probabil ca au semnat oameni fara sa se vada.
Acest lucru poate fi verificat prin link-ul de mai sus.
De ce are pe termen scurt un trend aproape liniar?
Este posibil ca in spate sa se obtina numarul de "semnaturi" cu "SHOW TABLE STATUS", nu cu SELECT COUNT(*), care ofera un numar estimativ, statistic.
Ofera datele mult mai rapid, dar le ofera imprecis. Aici (din motive rationale) preferam eficienta, iar nu acuratetea, cat timp rata de eroare e minora.
La nivel de minut, se poate vedea ca exista o clara variabilitate a nr de semnaturi de la minut la minut, perioade de varf naturale, etc.
De ce au un counter fake in Javascript?
Modul in care functiona counter-ul de pe site era sa interogheze /c.php, care arata numarul de semnaturi pe care le are petitia, si apoi sa creasca numarul de pe site pana ajunge la valoarea de pe counter.
Viteza de crestere a numarului de semnaturi afisate era proportional cu distanta dintre valoarea afisata pe browser si valoarea reala. Numarul este bazat pe valoarea reala, si este o animatie, nu un counter perfect.
Este un element nice care incurajeaza, dpdv. marketing, sa semneze, pentru ca oamenii simt ca petitia este sprijinita si de alte persoana. E o forma de social proof.
De ce este site-ul off (08.12.2024, 22:26)?
Pentru ca unii cred ca apara statul de drept, incalcand legea.
Este rolul petiției doar colectarea de date pentru marketing politic?
As spune că are rol dual. Se menționează în TOS că te vor contacta pe acel număr cu diverse informații despre AUR. Deci, reclama de campanie.
Pe de altă parte, cred că și simplă existența a semnăturilor într-un număr atât de mare este o dovadă că românii sunt supărați. In timp ce metodologia de colectare a semnăturilor e criticabilă, în proporție mare dovedește frustrarea socială generala.
Datele pot fi șterse prin solicitare la DPO, deși clar puțini vor cere asta.